O Brelima

Brela su općina u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja se sastoji od dva naselja, Brela i Gornja Brela i protežu se na površini od 27km².

Na grčkom jeziku pod nazivom "Beroyllia", Brela se prvi put spominju 950. godine u djelu cara Konstantina Porfirogeneta. U izvorima u razdoblju od 15.-17. stoljeća, Brela se još spominju na latinskom, talijanskom i turskom jeziku. Dotad u sastavu općine Makarska, 1993. godine Brela postaju zasebna općina.

Zahvaljujući prirodnim ljepotama i dugoj turističkoj tradiciji, Brela su glavno odredište za mnoge turiste iz cijeloga svjeta. Više od 4 kilometra obala, mnoge uvale, plaže i more vrhunske kvalitete pružaju sve uvjete za pravi odmor. Osim turizma ljeti, stanovnici se zimi bave ribarstvom, uzgojem vinove loze, maslina, a nekoć i višanja.


Apartmani AS

U mirnom predjelu Brela nalaze se AS apartmani.

Kuća okružena borovom šumom, zelenilom i odmaknuta od glavne ceste je garancija za miran odmor kakvi zaslužujete.

Samo 200 metara udaljeni nalaze se travnato igralište, market, tržnica i caffebar. U blizini su također i 3 restorana.

Kuća nudi smještaj u 2+1 sobama i 2+2 apartmanima sa pogledom na more. Sobe i apartmani su opremljeni sa: TV-om, hladnjakom, toiletom, internetom, dok su apartmani opremljeni i sa aparatom za kavu, kuhinjom, perilicom. Nudimo vam na korištenje veliku terasu i roštilj, a parking ispred kuce je osiguran.

Za dodatne informacije i slobodne termine slobodno nas kontaktirajte.

Kontaktirajte nas

O planini Biokovo

Biokovo ili kako ga još zovu stanovnici Zagore Bijakovo, planinski je masiv u županiji Splitsko-dalmatinskoj koji odjeljiva Jadran od Zagore.

Biokovo se nalazi na području općina Brela, Baška Voda, Tučepi, Podgora, Zadvarije, Šestanovac i Zagvozd te gradova Makarska i Vrgorac. Sa svojim najvećim vrhom Svetim Jurom, Biokovo zauzima mjesto trećeg najvišeg vrha u Hrvatskoj. Do samog vrha može se doći planinarskim stazama ili Biokovskom cestom koja je i najviša cesta u Hrvatskoj.

Osim Svetog Jure, Biokovo ima još vrhova iznad 1000 metara nadmorske visine, a to su:

  • Bukovac (1262 m) - vrh je iznad Brela. Na uspinjanju do vrha često se susretnu jarebice, divokoze, mufloni i veprovi. Na dvjestotinjak metara niže od vrha nalazi se planinarsko-lovačka kuća.
  • Sveti Roko (1228 m) - greben sa istoimenom crkvicom, udaljen približno tri sata hoda iz Župe Biokovske.
  • Vošac (1421 m) - zbog predivnog pogleda, česta destinacija za turiste kao i za stanovnike Makarske rivijere.
  • Veliki Šibenik (1467 m) - vrh je obrastao crnoborom šumom. Približno četiri sata udaljen od Velikog Brda.
  • Šćirovac (1619 m) - vrh smješten između Zaveterija i Basta pruža lijepi pogled na kanjon Cetine i zaleđe.
  • Sveti Ilija (1642 m) - je vrh koji se smjestio iznad zasekoa Rastovac. Na samom vrhu se nalazi i istoimena kapelica u kojoj se svake godine krajem srpnja održava Sveta misa. Podno Svetog Ilije se nalazi tunel koji spaja Zagvozd sa Bastom, odnosno Makarskom rivijerom.
  • Troglav (1658 m) - drugi po redu vrh Biokova, strmih padina i zimi često prekriven snijegom.
Reljefni prikaz planine Biokovo.

Sveti Jure

RTV odašiljać

Sa svojih 90 metara, vrh RTV odašiljaća je najviša točka u Hrvatskoj - 1850 metara.

Temperatura

Zbog nadmorske visine i spoja mediteranske i kontinentalne klime, prosjećna godišnja temperatura na Svetom Juri je 4 °C, zbog čega je i jedna od najhladnijih točaka Hrvatske.
Pogled

Za vrijeme najveće vidljivosti, nakon burnih dana, moguće je vidjeti Talijansku planinu Monte Gargano udaljenu 250 km. Tokom ljetinh dana vrh je prepun turista koji uživaju u pogledu koji oduzima dah.